Anne Queffélec Samedi 28 Novembre 2020 à 19h30

Gaspard Dehaene & Anne Queffélec

Pianisten Anne Queffélec en Gaspard Dehaene, moeder en zoon, treden samen op in een vierhandig recital.

De artiesten

Anne Queffélec

Anne Queffelec

Anne Queffélec is een van de meest geliefde pianisten van haar generatie.

Dochter en zus van schrijvers, en zelf gepassioneerd door literatuur, het is op muziek dat ze van jongs af aan draait. Na haar studie aan het Parijse conservatorium kreeg Anne Queffélec in Wenen les van Badura-Skoda, Demus en vooral Alfred Brendel.

Haar succes op de internationale wedstrijden in München (unanieme eerste prijs in 1968) en Leeds (prijs in 1969) maakte haar al snel tot een prominente soliste die over de hele wereld werd uitgenodigd.

Daarna trad ze op in de belangrijkste concertzalen van Europa, Japan, Hong Kong, Canada, de Verenigde Staten…

Hij is uitgenodigd door de belangrijkste orkesten – London Symphony, London Philharmonic, Philharmonia Orchestra, BBC Symphony, Academy of St. John’s en de BBC Symphony. Hij is uitgenodigd om te spelen met de London Symphony, London Philharmonic, Philharmonia Orchestra, BBC Symphony, Academy of St. Martin in the Fields, Tokyo NHK Orchestra, Hong Kong Philharmonic, Orchestre National de France en Philharmonique de Radio France, Prague Philharmonic, Kremerata Baltica… onder leiding van dirigenten als Boulez, Gardiner, Jordan, Zinman, Conlon, Langrée, Casadesus, Lombard, Guschlbauer, Foster, Holliger, Janovsky, Goebel, Jarvi, en anderen.
Uitgeroepen tot “Beste uitvoerder van het jaar” op de Victoires de la Musique van 1990, schittert de persoonlijkheid van deze artiest in de muziekwereld.

Meerdere malen uitgenodigd voor de London Proms, Bath, Swansea, King’s Lynn en Cheltenham festivals, is ze ook regelmatig te zien op Franse festivals zoals Straatsburg, Besançon, Bordeaux, Dijon, La Grange de Meslay, La Folle Journée de Nantes, La Roque d’Anthéron, waar ze in 2003 de volledige Mozart sonates uitvoerde in zes concerten die live werden uitgezonden op France Musique, wat haar gepassioneerde affiniteit met het Mozart-universum bevestigt.

Ze nam deel aan de opname van de soundtrack van de film “Amadeus” onder leiding van Neville Marriner.

Zowel op het podium als op de schijf cultiveert Anne Queffélec een eclectisch repertoire, zoals te zien is in haar discografie bij Mirare: Händel, Mozart, Beethoven, Haydn, Chopin, Bach en Satie.

Gaspard Dehaene

Gaspard Dehaene

Geboren in 1987, na zijn studie aan het CRR van Parijs in de klas van Anne-Lise Gastaldi, behaalde Gaspard Dehaene in 2012 zijn Masterdiploma aan het CNSMD van Parijs, in de klassen van Bruno Rigutto en Denis Pascal. Vervolgens werd hij toegelaten tot het Mozarteum van Salzburg bij Jacques Rouvier, verdiepte hij zijn kunst bij Rena Shereshevskaya aan de École Normale de Musique en behaalde hij tegelijkertijd zijn Masterdiploma in zangbegeleiding in de klas van Anne Le Bozec aan de CNSMD van Parijs in 2017.

Winnaar van de Pro Musicis Prijs, de San Sebastian International Competition, Piano Campus, Grand Prix van de Alain Marinaro Competition, Gaspard Dehaene treedt op in vele festivals in Frankrijk – La Roque d’Anthéron, la Folle Journée de Nantes, Radio France Montpellier, Muzikale wandelingen in Reims (gefilmd door Medici TV), Orangerie de Sceaux, Piano en Valois, l’Epau, Colmar, Nohant, Artenetra, Romantische avonden in Le Rayol, Perros-Guirec, Chopin à Bagatelle, Muzikale momenten in de Hermitage in La Baule, Musicales-en-Folie de Fontaine-lès-Dijon. …- en ook in het buitenland, Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk, België, Marokko, Nieuw-Caledonië, Beijing Young Artists Festival … Het is zijn verdienste dat hij verschillende ervaringen heeft opgedaan in het Concerto onder leiding van dirigenten als Dmitry Liss, Elena Schwarz, Mihhaïl Gerts, Flavien Boy, met verschillende orkesten waaronder het Sinfonia Varsovia, het Oeral Filharmonisch Orkest en het Pasdeloup Orkest.

Gepassioneerd kamermuzikant die het podium deelt met P. Génisson, R. Guyot, S. Païdassi, V. Julien-Laferrière, G. Caussé… Gaspard Dehaene is een bevoorrechte partner van Adrien Boisseau. Na de release van hun eerste album in 2012 worden ze uitgenodigd op de Prussia Cove Academy in Engeland, waar ze profiteren van het advies van Steven Isserlis. Hun tweede album, gewijd aan Schumann, uitgegeven door Oehms Classics in 2015, werd warm onthaald door de pers.
Momenteel is hij laureaat van de Orsay-Royaumont Foundation, waar hij samenwerkt met mezzosopraan Victoire Bunel. 

De muziek van zijn tijd ligt hem nauw aan het hart: in 2007 creëerde hij Une page d’éphéméride de Pierre Boulez, die hij met de componist zelf mocht bestuderen en waar hij vervolgens verschillende keren door verschillende componisten, zoals R. Bruneau-Boulmier, F. Choveaux, C. Bray, A. Beneteau, wiens Sonate Douarnenez hij opnam, op werd aangesproken.

Zijn eerste soloschijf, gewijd aan de vorm “Fantaisie”, gepresenteerd in een recital op het Festival de La Roque d’Anthéron 2015, werd in de herfst van 2016 uitgebracht door 1001 Notes, in de Envol-collectie. De tweede, “Vers l’ailleurs”, uitgebracht begin februari 2019, opgedragen aan Schubert, Liszt en Bruneau-Boulmier, werd geselecteerd door Le Monde en unaniem geprezen door de pers.

Hij is benoemd tot “Génération Spedidam” voor de jaren 2017-2020. Tot zijn laatste engagementen behoren de OJI Hall in Tokyo, de Philharmonie de Paris waar hij Liszts 1e Concerto met het Pasdeloup Orchestra gaf, de Scala Paris voor de opening van de zaal, de Ekaterinenburg Philharmonic en de Carnegie Hall in New York waar hij op 25 september zijn debuut maakte in de Verenigde Staten. Zijn volgende engagementen brengen hem onder meer naar de Universiteit van Zürich, het Musée d’Orsay auditorium, het Louvre-Lens, de Salle Bourgie van Montreal en de Wigmore Hall. Hij is sinds 2019 Steinway Artist.

Programma

Beethoven :
Sonate no 31 op.110
 
Chopin :
choix de mazurkas
Barcarolle
4ème ballade
 
Pause
 
Duo 4 mains :
Schubert Fantaisie en fa min.D.940

 

TARIEF :

35€ / persoon

INFO & RESERVATIES :

EVENT@CHATEAUDECHIMAY.BE – TEL.: +32 60 21 45 31