De kunstenaars
Patrick Dheur, piano
Zodra hij aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Luik studeerde, trok zijn afwijkende en positieve persoonlijkheid de aandacht van de organisatoren; al spoedig gingen de concertzalen voor hem open. Na zijn ontmoetingen met de groten (Lucette Descaves, Paul Badura Skoda, Joachim Achucarro, Nikita Magaloff, enz.) in internationale masterclasses en de eerste prijs in het Karol Szymanowsky Concours, werd hij door Leon Fleisher uitgekozen om in de Verenigde Staten (Baltimore Peabody Conservatory) te gaan studeren. Dit was het begin van de openbaring van zijn diepzinnige aard, ondersteund door een solide techniek en een soepel en krachtig geluid dat zijn handtekening zou worden.
De kunst van het ontwerpen van muziekwerken, door Fleisher in het leven geroepen, speelt een ongekende creatieve rol en stelt de artiest in staat door te dringen in de muziek, in haar geschiedenis, te putten uit de bronnen van zijn persoonlijke creativiteit, een programma te ontwerpen volgens de momenten van zijn leven, volgens zijn diepe wens uitdrukking te geven aan zijn verschillende gevoelens.
Vanaf dat moment was zijn creatieve activiteit in voortdurende evolutie; hij speelde veel en overal: meer dan 20 tournees in de VS, concerten in praktisch heel Europa, Azië, Zuid-Amerika en Afrika. Zijn carrière wordt gekenmerkt door optredens in mythische zalen: Carneigie Hall en Lincoln Center in New York, Bunka Kaikan in Tokio, Symphony Hall in Osaka, Theresa Carreno Theatre in Caracas. Hij neemt op voor NHK, de Japanse radio en televisie. Hij deelt zijn passie met vele orkesten, in duo, trio, kwintet en trad toe tot de solistengroep van het Weens Conservatorium. Hij gaf tweemaal masterclasses in dit prestigieuze instituut, over Franse muziek en César Franck. Zijn samenwerking met vele musici uit de Oostenrijkse hoofdstad zal worden beklemtoond door de opname voor de ORF van werken van Frühling en Zemlinsly, met musici van het Weens Filharmonisch Orkest.
Ronald van Spaendonck, klarinet
Ronald Van Spaendonck (°1970) is professor klarinet aan de Koninklijke Conservatoria van Mons en Brussel, aan de Ecole Normale de Musique de Paris (Alfred Cortot) en professor ‘Honoris Causa’ aan het Conservatorium van Guangzhou (China).
In september 2000 werd hij geselecteerd als BBC New Generation Artist en werd hij uitgenodigd om op te treden met het BBC Scottish Symphony, het BBC Philharmonic Orchestra en het BBC National Orchestra of Wales, waarmee hij in juli 2002 zijn PROMS-debuut maakte. Hij heeft recitals en kamermuziekconcerten gegeven in de Wigmore Hall, Djanogly Hall, St George’s in Bristol en op de Chester, Brighton, Buxton en City of London Festivals, alsmede op het prestigieuze Edinburgh International Music Festival, waar hij meerdere malen is teruggevraagd.
Ronald Van Spaendonck trad op in belangrijke Europese zalen met o.a. het Orchestre Philharmonique de Liège, het Orquestra Clássica de Porto, het Stedelijk Orkest van Oulu in Finland, het Zürich Symphony Orchestra, het Orchestre Philharmonique du Luxembourg, Het Brabants Orkest, het Belgisch Radio Orkest en het Orchestre National de Belgique. Zijn kamermuziekpartners zijn het Skampa, Ysaye, Belcea en Modigliani kwartet, de pianisten Alexandre Tharaud, Jérôme Ducros, Johan Schmidt en Muhiddin Dürrüoglu, de violisten Gidon Kremer en Catherine Leonard, de violist Lawrence Power, de celliste Marie Hallynck en vele anderen.
Onder de vele internationale onderscheidingen die hij heeft ontvangen zijn: Winnaar van het Europees Jeugdconcours in Zürich, Eerste Prijs van het Internationale Tromp Concours in Eindhoven, Eerste Prijs van het Internationale Concours Dos Hermanas (Sevilla) en Eerste Prijs van het Internationale Concours voor Blaasinstrumenten A.Gi. Mus International Wind Instruments Competition in Rome. Hij is ook een “Juventus” (1991) en “Rising Star” (1998) laureaat.
Anne Pingen, viool
Anne Pingen werd geboren in 1959 te Ukkel, waar zij haar muzikale studies begon, alvorens haar hogere diploma’s viool en kamermuziek te behalen aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Bergen.
In 1977 won zij de Pro Civitate-wedstrijd, waardoor zij als soliste in België en in het buitenland optrad. Al snel werd zij lerares viool en kamermuziek aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Bergen.
Gepassioneerd door kamermuziek, trad zij in 1982 toe tot het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie onder leiding van Philippe Hirshhorn, als soliste voor tweede violen.
In 1990 werd zij eerste altvioliste van het orkest, wat haar in staat stelde regelmatig als soliste op te treden, met name onder leiding van gerenommeerde dirigenten als Jean-Pierre Wallez en Georges Octors. Zij is momenteel hoofd van de altvioolsectie.
Anne Pingen is directeur van de Muziekschool Lasne, programmeur van het concertseizoen in het Château de Chimay, voor de Prins en Prinses van Chimay, en van het concertseizoen “Les Soirées Musicales de Mont-sur-Marchienne”, één van de oudste concertreeksen in België.
Zij speelt op een Giambattista Guadagnigni altviool uit 1743.
Programma
– Patrick Dheur piano – compositie
– Ronald van Spaendonck klarinet
– Anne Pingen altviool
Mozart: Kegelstattrio (trio les Quilles) KV 498 in Es groot (klarinet-altviool-piano)
Patrick Dheur : stuk voor altviool en piano
Patrick Dheur : stuk voor piano “la Salazarienne
_____ pauze _____
Mikhaïl Glinka : Sonate voor altviool en piano in D mineur
Max Bruch : 8 stukken in trio opus 83 n° 1-2-5-8 (klarinet-alto-piano)
Tarief
- Volwassenen: 32€.
- Senioren en jonger dan 25 jaar: 30 €.