Concert Printemps des Voix Airs d’Opéra – Zaterdag 09 April 2022 om 19u30

Concert Printemps des Voix Airs d’Opéra

Na deelname aan de operamasterclass onder leiding van sopraan Christine Schweitzer en Nikita Sorokine zullen jonge operazangers verschillende aria’s van Händel, Mozart, Rossini, Donizetti en Verdi ten gehore brengen…

Maar ook duetten en enkele andere verrassingen…

Voor meer informatie over de organisatie van de Masterclass: https://www.arteliricaparis.com/historique-masterclasses-schweitzer

De Leraren

Christine Schweitzer

Christine Schweitzer’s carrière in opera en concert heeft zich geconcentreerd op het Italiaanse en Duitse romantische repertoire voor dramatische sopraan. Tegenwoordig zet zij zich in om de zangkunst van de Scuola Italiana di Canto, met name onderwezen door Maestro Gino Bechi, door te geven aan operazangers.

De dramatische sopraanstem van Christine Schweitzer doet het uitstekend in Verdiaanse en Wagneriaanse rollen en in het grote Franse repertoire. Zij is een trouwe erfgenaam van de lyrische kunst van Maestro Gino Bechi en werkte ook aan haar Italiaanse romantische rollen met Leyla Gencer in La Scala in Milaan.

Christine Schweitzer maakte haar debuut in de rol van de Hogepriesteres in Aida onder leiding van Paul Ethuin en vertolkte bij talrijke gelegenheden de rol van Giulietta in Les Contes d’Hoffmann, met name in het Théâtre de Besançon, de Opera van Sevilla en de Opera van Córdoba, en ook Stella in de Opera van Montpellier met Richard Bonynge. Zij zong Musette in La Bohème met Claude Schnitzler en de Lady of Lady in Verdi’s Macbeth bij de Opéra de Metz.

Zij speelde de Eerste Vriendin in Silent Screams, Difficult Dreams van Eugenius Knapik met het Filharmonisch Orkest van Warschau, met name in de Opera van Antwerpen, en Toski-Ko in La Confession Impudique van Bernard Cavanna in het Théâtre des Amandiers in Nanterre. Zij speelde de galeriste in La Jeune fille au Livre, een film-opera van André Bon en Jean-Louis Comolli, uitgezonden op Arte. Onder de oratoria kunnen we het Requiem van Verdi noemen, met name met Bernard Tétu in Lyon, het Stabat Mater van Rossini met Frédéric Chaslin, of het Gloria van Poulenc, in het Théâtre des Champs-Elysées, in een productie van Covent Garden in Londen.

Als Agathe in Webers Freischütz in de Opera van Rouen maakte Christine Schweitzer vervolgens haar eerste opwachting in het Wagneriaanse repertoire: Fille-fleur in Parsifal in het Théâtre des Arts in Rouen, Gerhilde in La Walkyrie met het Orchestre Philharmonique d’Aquitaine onder leiding van Alain Lombard in Bordeaux, en Ortlinde in La Walkyrie in de Opéra van Marseille met Serge Baudo. Zij vertolkte de titelrol in Medea, een opera van Sergio Ortega, en trad daarna op als Alisa in Lucia di Lammermoor naast Natalie Dessay in het Théâtre des Champs-Elysées in 2005.

Als soliste bij het ensemble Carpe Diem zong Christine Schweitzer van 2006 tot 2011 Lady Macbeth (Macbeth) en Desdemona (Othello) in een creatie waarin de muziek van Verdi en het filmwerk van Orson Welles werden gecombineerd, en zong zij vervolgens de rol van Isolde in een transcriptie van Tristan en Isolde van Richard Wagner, met name in december 2011 in het Théâtre de l’Athénée in Parijs, met medewerking van Lambert Wilson als recitant. Een CD van deze transcriptie is uitgebracht door INDEsens.

In 2014 trad zij op in recital in de Grange au Lac in Evian, in een programma gewijd aan de opera’s van Verdi en Wagner, en zij zal de Prinses zijn in de opera Jours Vénitiens van Béatrice Thiriet, een werk dat bestemd is voor het toneel en de bioscoop in 3D. Samen met de pianist Julien Lepape geeft Christine Schweitzer momenteel een recital van Europese romantische muziek in de regio Ile-de-France.

Parallel aan haar carrière als artieste heeft Christine Schweitzer een belangrijke pedagogische activiteit, enerzijds door zich in te zetten voor jonge professionals en anderzijds door de carrières te begeleiden van grote internationale solisten zoals Natalie Dessay (2002/2012), Leontina Vaduva, Deborah Maier en Tim Tobin. Zij wordt regelmatig uitgenodigd voor masterclasses door de Conservatoires Nationaux en de région, door het Centre de Musique Baroque de Versailles en door het Gesangsinstitut in Wenen.

Meer informatie

Nikita Sorokin is geboren in Leningrad in 1990. In 2008 voltooide hij zijn studies aan de Glinka Choral High School en ging vervolgens naar het Nationaal Conservatorium van St. Petersburg om muziektheorie te studeren. Sinds 2013 bereidt hij aan hetzelfde conservatorium een doctoraat voor met een proefschrift gewijd aan de symfonieën van Gustav Mahler. In Parijs zette hij dit werk voort met de steun van Henry-Louis de La Grange. Tijdens zijn studie aan het Conservatorium van St. Petersburg was hij tevens pianobegeleider in de klassen van de dirigenten: Yuri Simonov, Vassili Sinaïski. Tussen 2016 en 2021 vervolgde hij zijn studie directie aan het Conservatoire National de Paris bij Alain Altinoglu.

Nikita Sorokine

Geleider

In 2016 was Nikita Sorokin de assistent van Leonard Slatkin tijdens de cyclus Tsjaikovski symfonieën met het Orchestre National de Lyon. Tussen 2016 en 2019 nam hij deel aan verschillende masterclasses: met David Zinman en het Orchestre National de Lyon, met Mikko Franck en het Orchestre Philharmonique de Radio France, met Yuri Simonov en het Moskou Filharmonisch Orkest, met Tugan Sokhiev en het Orchestre National du Capitole de Toulouse en verschillende keren met het Ensemble Intercontemporain. In 2020 werkte hij samen met Paul Daniel en het Orchestre National de Bordeaux als assistent-dirigent. In 2021 werd hij uitgenodigd om te werken bij de Seoul Opera met Sebastian Lang-Lessing voor de productie van Traviata.

  • In 2019 won Nikita Sorokin de Russische Nationale Dirigentenwedstrijd van het Filharmonisch Orkest van Moskou.
  • In 2021 werd hij geselecteerd voor de Donatella Flick Competition met het London Symphony Orchestra.
  • In 2021 was hij halve finalist bij het ICCR (International Conducting Competition Rotterdam).

Tarief

Enkel concert 

  • Volwassenen: 32€.
  • Senioren en jonger dan 25 jaar: 30 €.

Informatie & Reserveren

event@chateaudechimay.be

Tel : +32 60 21 94 56