Labyrinthe – Agnès Guillaume – 1/5/19 -> 15/10/19

Tentoonstelling Agnès Guillaume Kasteel van Chimay

Labyrinthe

Een tentoonstelling van Agnès Guillaume in het Kasteel van Chimay

Ontdek het mysterieuze en vrolijke labyrinth rond de video  “Vivace“. Van 1 mei tot 15 oktober in het Kasteel van Chimay.

« Agnès Guillaume weet de dingen heruit te vinden, naar binnen te keren en intiem te maken, zodat hun universele dimensie ontkiemt. Tussen Ik en de Anderen, tussen objectiviteit en subjectiviteit, tussen fictie en werkelijkheid, neemt ze het woord en denkt ze na door middel van beelden. In haar werk wordt video een manier van denken.

Isabelle de Maison Rouge

Agnès Guillaume

(1962, Leuven) woont en werkt in Brussel en Parijs.

Na haar studies rechten en filosofie aan de UCL, volgt A.Guillaume een opleiding zang aan de Conservatoria van Brussel en Antwerpen. Ze treedt vervolgens gedurende een tiental jaren op in gans Europa, alvorens in het theater te gaan acteren, schrijven en regisseren.

Het werk van Agnès Guillaume wordt momenteel getoond in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten (Brussel)

Sinds 2010 heeft de kunstenaar een tientaal video’s gemaakt. Ze verzorgt elk aspect van het creatie- en productieproces, van regie tot en met geluidsontwerp.

Recent heeft ze haar werkdomein uitgebreid naar het borduren.

In 2019 werd Agnès Guillaume uitgenodigd door het Kasteel van Chimay en ze ontwikkelde een projecten met twee verschillende thema’s. Het ene voor la Maison des Artistes , en het andere voor het Kasteel.

Voor la Maison des Artistes ontwikkelde Agnès Guillaume een mysterieus en vrolijk labyrinth rond de video Vivace die geprojecteerd wordt op vier schermen.

De ervaring wordt versterkt door de afbeelding van een labyrinth op de grond en op de muren van de ruimte. Het spel van de kinderen wordt er op vastgelegd, zoals de etappes van een traject.

Het publiek laat zich leiden door het gelach en het spel van de kinderen en volgt hun wervelende looppas, en wordt deel van het kunstwerk.

“… elle propose au spectateur des contemplations libérant des méditations introspectives pleines de joie.

Progressivement un monde oublié se découvre et une interprétation du réel loin d’un matérialisme cartésien sans symbole se fait jour. Passé, présent, futur tourbillonnent dans  l’espace commun des quatre écrans et jouent à cache-cache dans un labyrinthe tout pareil…”

Victor Hundsbuckler, conservateur au Musée du Louvre

De beelden van de video wekken een impressie, een herinnering van de afgelegde weg op. 

Door middel van pastel, geeft de kunstenaar aan de beelden een volle, fluwelen toets.

Deze werken zijn meer dan een spoor van de video. Ze maken het vluchtige gevoel dat lijkt op te gaan in de bewegende beelden, tastbaar. 

In het kasteel verwijst Agnès naar de tentoonstelling 4My’s + auxin de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten. Ze plaatst onder de grote trap een klein ingekaderd werk uit de video  My Nights  alsook enkele digitale etsen in het theater en de trapzaal. .

« Au noir de l’encre se substitue celui du négatif : imprimé ou projeté, il nous inonde et nous révèle que les âmes peuvent se noyer aussi dans les cieux. Nous voilà hantés à jamais»

Christophe Leribault, Directeur van het Petit Palais-Musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris

Haar verleden als muzikante verleende Agnès Guillaume een extreme zin voor precisie waarvan haar cadrage, ritme, montage en schilderachtig gebruik van kleuren getuigt.

 

tentoonstelling inbegrepen in het bezoek van het kasteel: BEZOEKUREN